sreda, 11. januar 2012

Hram sprenevedanja

 Parlament. Hram demokracije.
 Tako naj bi vsaj bilo. Danes (sreda, 11. januar 2012), ko so poslanci glasovali o podpori relativnemu zmagovalcu volitev Zoranu Jankoviću, pa ta trditev nemara ne drži več. Naj na hitro povzamem; Janković je za izvolitev za mandatarja potreboval 46 glasov. "Zagotovljenih" je imel 44 glasov. Veliko se je govorilo o "puckih" pa o tem kako se bosta odločila poslanca narodnih skupnosti. Kakorkoli, Janković ni bil izvoljen - dobil je le 42 glasov, torej dva manj poslanca kot (naj bi) jih je imel zagotovljenih. ZA je torej glasovalo 91% tistih, ki so oddali svoj glas.
 V oči bode predvsem "udeležba" glasovanja: od 90ih poslancev je glasovalo le 47 poslancev, torej le dobra polovica. Od teh 47 (dvainštirideset za, eden proti, tri neveljavne) glasovnic so bile kar tri neveljavne. Kot kaže poslanci še obkrožit ne znajo. Na humoren način je neveljavno glasovnico na Twitterju  predstavil uporabnik Porut Bahor (@HipsterBorut).
Slika, ki je zaokrožila po Twitterju.
Razlog nizkega števila oddanih glasovnic tiči v desnih strankah; namreč LGV Državljanska lista, NSi, SLS in SDS niso prevzele vseh glasovnic, da se nebi zgodil Pucko. Prevzele so jih samo toliko kolikor je bilo potrebno - za sklepčnost parlamenta (46 glasov). Da se izvaja tak nadzor, kdo bo šel glasovat in kdo ne... to je nedopustno.

 Da se izvoljeni predstavniki ljudstva takole delajo norca iz ljudi je žalostno, če ne že ponižujoče. Čisto izigravanje volivcev. Da mesec dni po volitvah še vedno nimamo vlade.
Da, vsak Slovenec in vsaka Slovenka že mesec dni posluša sprenevedanje desnice in, roko na srce, opazuje kako država propada.


 Če se bo uresničil scenarij, da DeSUS ostane z Jankovićem, in da je za novega mandatarja predlagan Janša, pridemo do pat pozicije. SDS+NSi+SLS+LGV= 44 in SD+PS+DeSUS=44.
Ostaneta poslanca manjšin, ki sta se vzdržala današnjega glasovanja. Pridemo do pat pozicije. Ostanejo nam torej samo še predčasne volitve. Te bi politično krizo samo še bolj poglobilo.
 Kaj sedaj? Na ceste?

SREČNO SLOVENIJA!
Zoran Janković